Leusden,
22
november
2018
|
15:46
Europe/Amsterdam

Sculptuur van SEAT Arona gehouwen uit 15 ton cement

Sculptuur van SEAT Arona gehouwen uit 15 ton cement

  • Portugese kunstenaar Alexandre Farto laat zich inspireren voor een uniek kunstwerk door het ontwerp van SEAT's meest stedelijke SUV
  • Vhils gebruikt vijftien ton puur cement, staal, siliconen en glasvezel
  • Sculptuur van SEAT Arona te zien in het Urban Contemporary Art Museum in de Portugese badplaats Cascais

De kunstenaar Alexandre Farto, beter bekend als Vhils, wilde altijd al een keer het ontwerp van een auto omzetten in een kunstwerk. En dus maakte deze Portugese straatartiest een sculptuur van de SEAT Arona van vijftien ton puur cement. Het ontwerp- en productieproces van dit unieke kunstwerk dat ‘Tanglible’ heet, nam een jaar in beslag.

Het kostte Vhils drie maanden om de eerste mal in 3D te ontwerpen. Net als een autodesigner startte deze internationaal erkende kunstenaar zijn project met behulp van een potlood en papier waarna hij de haalbaarheid van zijn schetsen vervolgens met behulp van virtuele technologie testte.

Volgens Vhils was het een uitdaging om met cement te werken, omdat het zeer moeilijk is om dit materiaal te vormen. De Portugees gebruikte in totaal vijftien ton cement, glasvezel en siliconen. Maar allereerst maakte hij een stalen constructie voor de mal. De wielen waren een constructie op zich en wegen elk honderd kilo. De kunstenaar tracht in zijn sculptuur weer te geven dat de SEAT Arona met zijn compacte afmetingen, moderne uitstraling en hoogwaardige techniek helemaal op zijn plaats is in de stad. De voorkant van het 3D kunstwerk draagt daarom aspecten van de SUV van SEAT Arona in zich terwijl op de achterkant gebouwen zijn weergegeven.

'Tangible' geeft de onsterfelijkheid van de lijnen van de auto weer en legt een verbinding van cement tussen steden en hun inwoners. Vhils hoopt er stiekem op dat deze unieke versie van de Arona over een jaar of honderd als een soort prehistorisch fossiel wordt opgegraven. "Ik ben enorm trots op dit kunstwerk, niet alleen vanwege de technische complexiteit, maar ook omdat het zo is ontworpen dat het de tand des tijds kan doorstaan.”

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.