Leusden,
17
februari
2020
|
16:36
Europe/Amsterdam

SEAT innoveert in hightech via Israëlische startups

SEAT innoveert in hightech via Israëlische startups

  • SEAT en Xplora werken aan innovatieve oplossingen in één van de grootste technologische hubs van de wereld
  • Automatisch blinderende ramen of kunstmatige intelligentie die de bestuurder waarschuwt voor afleiding: de toekomst van de auto

'Waarschuwing! U valt in slaap!’ Met deze melding kunnen de auto’s van de toekomst hun bestuurder waarschuwen wanneer ze bespeuren dat de ogen van de berijder dreigen dicht te vallen. En met een druk op de knop is straks ook te bepalen hoeveel licht er door de autoruiten valt. Zomaar twee innovatieve oplossingen waaraan SEAT werkt via het Xplora-project in de stad Tel Aviv. Deze Israëlische metropool – ook wel het Silicon Valley van het Midden-Oosten genoemd – staat te boek als één van de meest geavanceerde plekken op aarde als het om technologie gaat.

De mate waarin de ogen zijn geopend, de hoek waarin wordt gekeken en de stand van het hoofd... Een algoritme analyseert exact waar de bestuurder allemaal mee bezig is en waarschuwt in het geval van afleiding of slaperigheid. Het systeem detecteert ook het gebruik van mobiele telefoons en controleert of de veiligheidsgordel is vastgemaakt. SEAT is een samenwerking aangegaan met de startup Eyesight Technologies om dit controlesysteem voor de bestuurder in zijn auto’s toe te passen. Aanleiding voor deze samenwerking is onder andere een rapport van de Europese Commissie, waarin wordt geconcludeerd dat 36 procent van de aanrijdingen te wijten is aan een vorm van afleiding en vermoeidheid die in de drie seconden voorafgaand aan een ongeval plaatsvond.

Lichtregeling met één druk op de knop

Soms worden bestuurder tijdens het rijden door zonlicht verblind; soms willen ze gewoon wat meer privacy. Een nieuwe actieve beglazingstechnologie van Gauzy stelt gebruikers in staat om het glas van de voorruit, zijruiten of zonnedak donkerder of juist lichter te maken. “We coaten met verschillende soorten films. Die reageren op een elektrische impuls en laten vervolgens meer of minder licht door,” vertelt Adrian Lofer, mede-oprichter en technisch directeur van het nanotechnologiebedrijf Gauzy dat samenwerkt met SEAT. 

Silicon Valley van het Midden-Oosten

Een aantal van 's werelds meest succesvolle bedrijven is kleinschalig gestart in een kleine garage aan huis. Gauzy begon in de keuken van één van de oprichters, die op zoek was naar een manier om ramen minder doorzichtig te maken. Tegenwoordig heeft Gauzy meer dan honderd werknemers in dienst, waaronder PhD-chemici en werktuigbouwkundigen, met twee fabrieken in Israël en Europa. 

Het is het een goed voorbeeld van de innovatiecultuur van Tel Aviv. In en rond de metropool zijn inmiddels 6.600 startups actief, waarvan er 800 zich richten op de auto-industrie. De bedrijven zijn geconcentreerd in een gebied van slechts 35 vierkante kilometer. 

Toonaangevende technologie

In slechts twee jaar heeft SEAT via het project Xplora met meer dan tweehonderd opkomende Israëlische bedrijven gewerkt. Het doel is om elk jaar minstens tien haalbaarheidsstudies uit te voeren waarbij wordt getest hoe innovaties van nut kunnen zijn in auto’s en diensten. Het team dat verantwoordelijk is voor innovatie bij SEAT is vooral op zoek naar oplossingen die het welzijn en de veiligheid, cybersecurity, duurzaamheid en kunstmatige intelligentie verbeteren. Om dit te doen heeft SEAT zijn krachten gebundeld met Champion Motors, de Israëlische importeur van de merken van de Volkswagen Group.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.