Leusden,
19
april
2017
|
16:33
Europe/Amsterdam

SEAT investeert 900 miljoen euro in nieuwe Ibiza en Arona

  • Het bedrag is onderdeel van in totaal 3,3 miljard aan SEAT-investeringen tot en met 2019
  • De vijfde generatie Ibiza en compacte cross-over Arona maken gebruik van het nieuwe MQB A0-platform

SEAT heeft 900 miljoen euro in de ontwikkeling van de nieuwe Ibiza en Arona gestoken. Dat heeft topman Luca de Meo bekendgemaakt tijdens het bezoek van de Catalaanse president Carles Puigdemont aan de SEAT-fabriek in Barcelona. Het bedrag maakt deel uit van de 3,3 miljard euro die SEAT tot en met 2019 wereldwijd investeert.

De vijfde generatie van de Ibiza – die vanaf deze week te bestellen is en vanaf juni bij de dealers staat – is ontwikkeld in Barcelona en wordt op productielijn 1 in de nabijgelegen SEAT-fabriek gebouwd. Hij rolt daar nog een paar maanden naast de vierde generatie Ibiza van de band en krijgt vanaf de tweede helft van 2017 gezelschap van de Arona, SEAT’s nieuwe compacte cross-over. In Barcelona worden ook de SEAT Leon en de Audi Q3 geproduceerd.

Mijlpaal
“De Ibiza is een mijlpaal voor SEAT en de fabriek in Barcelona”, aldus SEAT president Luca de Meo. “Het model is het eerste binnen de Volkswagen Groep dat op het nieuwe MQB A0-platform staat. Het geeft ons meer flexibiliteit en stelt ons in staat om verschillende modellen met afwijkende carrosserievormen op één platform te bouwen. Dat we in Barcelona de Ibiza bouwen en later ook de Arona en Audi A1 is goed voor de Spaanse industrie, aangezien we meer zullen inkopen bij lokale toeleveranciers.”

Productiestart
Ter ere van de productiestart van de nieuwe SEAT Ibiza bracht de Catalaanse president Carles Puigdemont een bezoek aan de fabriek. Tijdens dit bezoek benadrukte Luca de Meo dat SEAT is begonnen aan een groeispurt. De fabrikant introduceerde in de periode 2016 en 2017 vier nieuwe modellen en boekte vorig jaar zijn beste resultaat ooit, met een operationele winst van 143 miljoen euro. In 2016 spendeerde SEAT bovendien ruim 850 miljoen euro aan investeringen en ontwikkeling.

Belangrijke pijler
SEAT is een van de belangrijkste pijlers onder de Spaanse economie. De producent is goed voor zo’n 1 procent van het bruto binnenlands product van Spanje en voor ruim 4 procent van dat van Catalonië. Vorig jaar exporteerde SEAT voor meer dan 7 miljard euro aan goederen, wat 10 procent van de Catalaanse export is. De fabrikant heeft in de regio zo’n 14.000 mensen in dienst en is daarmee de grootste werkgever. Daarbuiten is SEAT goed voor ongeveer 84.000 indirecte banen.