Leusden,
27
december
2023
|
15:00
Europe/Amsterdam

SEAT S.A.: ruim 14.000 redenen voor een recordjaar

SEAT S.A.: ruim 14.000 redenen voor een recordjaar

  • SEAT S.A. sluit jaar van groei af 
  • Ruim 14.000 werknemers overwonnen elke uitdaging en overtroffen alle verwachtingen
  • Financiële recordresultaten van januari t/m september: CUPRA-verkoop resulteert in € 501 miljoen winst

Of het nu ging om het tekort aan halfgeleiders, inflatie of stijgende materiaalkosten… in alle opzichten was 2023 een bijzonder uitdagend jaar. Toch behaalde SEAT S.A. financiële recordresultaten, dankzij het succes van CUPRA. Tegelijkertijd onderging de onderneming de grootste transformatie in haar historie, gaf SEAT S.A. het startschot voor een groots elektrificatie-offensief en nam de onderneming het voortouw om van Spanje een Europese hub voor elektrische mobiliteit te maken. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de inzet van elk van de ruim 14.000 werknemers die zich sterk hebben gemaakt om elke uitdaging aan te gaan. Nu het einde van 2023 nadert, delen enkele van hen hun persoonlijke impuls die hen elke dag weer drijft.

Vandaag, dertig jaar na de start van SEAT S.A. in Martorell, bevindt de fabriek zich middenin een enorme transformatie om vanaf 2025 100% elektrische auto’s te produceren. Het elektrische en digitale transitieproces brengt grote veranderingen in de productiefaciliteiten met zich mee, zoals de bouw van de nieuwe PXL-pers of de assemblagefabriek voor batterijcellen, die bijvoorbeeld Alicia Molina, hoofd Industrial Engineering, helpen “de transformatie van morgen te stimuleren”. Veranderingen zijn ook duidelijk zichtbaar in processen en de ontwikkeling, waarbij het gehele personeelsbestand mee evolueert met de fabriek. Dit jaar doorliep het personeel ruim 500.000 uur aan training op het gebied van elektrificatie, digitalisering en leiderschap. Tomás Morgado, Manager Tech Skills, zegt dat “deel uitmaken van het grootste trainingsplan in de geschiedenis van de onderneming een bron van trots is”. Héctor Vela, een stagiaire in het Electromobility Learning Center, wordt juist gedreven door de aansluiting bij “het team dat de transitie naar duurzame mobiliteit mogelijk maakt”.

Gezamenlijke toekomst

“Het feit dat ik aan deze productielijn zal werken wanneer de eerste CUPRA Raval Martorell verlaat, stimuleert me enorm om mijn uiterste best te doen”, zegt Marta Milán, hoofd Assembly Lines 1 en 3. Bij de productie van deze CUPRA en andere kleine BEV-platformmodellen van de Volkswagen Groep wordt meer dan 75% van de materiaalkosten toegewezen aan leveranciers in Spanje om “ons netwerk te versterken en het voortouw te nemen in de elektrische transformatie van de industrie”, legt Andrés Quirós, hoofd New Projects & Purchasing Strategy, uit. “De elektrische auto vereist een andere kijk op auto’s, en hoe we de verschillende systemen zien als onderdeel van een onderling verbonden geheel.” 

Exponentiële groei 

2023 was ook het jaar van CUPRA’s Exponential Impulse. “Absoluut mijn hoogtepunt van het jaar”, vertelt Arnaud Hacault, hoofd Product Communications. Het event in Berlijn markeerde de onthulling van de CUPRA Tavascan. Hét moment voor Albert Gil van de afdeling Design Colour & Trim was “het betrekken van de CUPRA-tribe bij het designproces van de CUPRA DarkRebel Showcar”.

Met 170.100 afgeleverde auto’s gedurende de eerste drie kwartalen van het jaar heeft de verkoop van CUPRA de winstgevendheid van SEAT S.A. een flinke impuls gegeven. Tot en met september van dit jaar noteerde de onderneming een winst van € 501 miljoen, € 512 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. “Ik heb al onze inspanningen zien uitmonden in financiële recordresultaten”, aldus Joachim Hinz, Controlling Director bij SEAT S.A.

Nieuw jaar, nieuwe uitdagingen, nieuwe impuls

“We hebben dit jaar veel uitdagingen het hoofd geboden. Dankzij de inzet van alle collega’s bij SEAT S.A. hebben we deze uitdagingen in records weten om te zetten”, verklaart Wayne Griffiths, CEO van SEAT en CUPRA. “Hiermee leggen we de basis voor de grootste transformatie in onze historie, de transitie naar elektrificatie, en we gaan mobiliteit opnieuw uitvinden voor een nieuw tijdperk. Wat 2024 voor ons in petto heeft? Meer uitdagingen, dat is zeker. Maar ook ambitie, passie en gedrevenheid.”

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.