Leusden,
11
april
2019
|
11:01
Europe/Amsterdam

SEAT vergroot aardgaspotentieel Ibiza, Arona en Leon TGI met derde CNG-tank

SEAT vergroot aardgaspotentieel Ibiza, Arona en Leon TGI met derde CNG-tank

  • SEAT verkleint impact op milieu door in te zetten aardgas
  • Uitgebreid CNG-gamma met Ibiza TGI, Arona TGI en Leon TGI
  • CNG: betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam, met een lagere CO2-uitstoot
Samenvatting

SEAT blijft voorop lopen wat duurzame CNG-technologie (aardgas) betreft. Van alle automerken heeft SEAT één van de meest brede modelprogramma’s in CNG, met de Ibiza TGI, Arona TGI en Leon TGI. Met de toevoeging van een extra, derde CNG-tank benut SEAT het potentieel van aardgas nu maximaal door de actieradius van de TGI-modellen significant verder te vergroten.

De beslissing van SEAT om de actieradius van de Ibiza TGI, Arona TGI en Leon TGI in CNG-modus te vergroten, is ingegeven door de behoeften van bestaande CNG-rijders. Die kiezen er steevast voor om op CNG te rijden in plaats van op benzine (SEAT’s TGI-modellen hebben beide aan boord), omdat ze weten dat dat duurzamer en efficiënter is. De introductie van een derde CNG-tank in SEAT’s TGI-modellen betekent dat de Ibiza en Arona op aardgas alleen zo’n 360* kilometer ver kunnen komen en dat de Leon een bereik heeft van zelfs 440* kilometer (gemeten volgens de WLTP-cyclus).

Een Ibiza TGI, Arona TGI of Leon TGI kost minder dan een vergelijkbaar dieselmodel. Bovendien zijn de onderhoudskosten nagenoeg gelijk aan die voor een auto met een benzine- of dieselmotor.

Gas als primaire brandstof

De Ibiza TGI en Arona TGI maken gebruik van drie CNG-tanks die gemaakt zijn van staal, terwijl de nieuwe Leon 1.5 TGI een kleinere stalen tank achter de achteras heeft en twee grotere koolstofvezel tanks voor de achteras. Die configuratie is lichter en verbetert de gewichtsverdeling voor en achter.

Alle TGI-modellen van SEAT gebruiken CNG als primaire brandstof. Als de buitentemperatuur onder de -10°C zakt, start de motor op benzine. Tegelijkertijd worden de gasinjectoren verwarmd tot de juiste werktemperatuur, waarna het CNG-systeem wordt geactiveerd. De overgang tussen beide is naadloos en gebeurt volledig automatisch.

De CNG wordt onder hoge druk opgeslagen (zo’n 200 bar). Daarom zijn de opslagtanks gebouwd en gehomologeerd om meer dan twee keer de maximale druk te kunnen weerstaan. Ze zijn bovendien voorzien van thermozekeringen die openspringen bij extreme hitte om het gas veilig te laten ontsnappen. Het hoge-drukcircuit in de auto is daarbij uitgerust met elektronische veiligheidskleppen.

Nieuwe SEAT Arona TGI

De Arona TGI is de eerste SUV ter wereld met CNG-technologie. Hij heeft drie tanks met een totale capaciteit van 13,8 kilogram. Daarmee kan hij op CNG alleen een actieradius van 360* kilometer halen (WLTP). De 9 liter benzinetank aan boord geeft nog eens 150 kilometer extra bereik, waarmee het totaal op 510* kilometer uitkomt.

SEAT levert de Arona TGI vanaf eind april als Style-, FR- en Business Intense-uitvoering. Allemaal hebben ze een 1.0 TGI-motor met drie cilinders, die 90 pk levert tussen 4.500 en 5.800 tpm en een maximumkoppel van 160 Nm tussen 1.900 en 3.500 tpm. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Van stilstand naar 100 km/u gaat de Arona TGI in 13,2 seconden. Hij haalt een topsnelheid van 172 km/u.

SEAT Ibiza TGI

De vernieuwde Ibiza TGI heeft nu een extra gastank aan boord, waarmee het totaal op drie komt. Net als in de Arona hebben de tanks van de Ibiza TGI een capaciteit van 13,8 kilogram voor een bereik van 360* kilometer (WLTP). Een 9 liter benzinetank is goed voor 150 kilometer meer, waarmee de actieradius op 510* kilometer uitkomt.

De SEAT Ibiza TGI is er als Style, FR en Business Intense en heeft dezelfde 1.0 TGI-motor en handgeschakelde zesbak als de Arona. Zijn vermogen van 90 pk komt vrij tussen 4.500 en 5.800 tpm. Het maximale koppel van 160 Nm is beschikbaar tussen 1.900 en 3.500 tpm. Dat resulteert in een sprint van 0 naar 100 km/u in 12,1 seconden en een topsnelheid van 180 km/u.

SEAT Leon 1.5 TGI

De meest efficiënte compacte auto van SEAT, de Leon 1.5 TGI, is opgewaardeerd van 110 pk naar 130 pk. Hij is leverbaar als Style, FR en Business Intense, als vijfdeurs en ST, met handgeschakelde zesbak of DSG-automaat met dubbele koppeling.

De viercilinder turbomotor heeft een Miller-verbrandingscyclus en levert 130 pk tussen 5.000 en 6.000 tpm en 200 Nm tussen 1.400 en 4.000 tpm. Daarmee haalt de Leon 1.5 TGI een top van 206 km/u en sprint hij in slechts 10,0 seconden naar 100 km/u.

Zijn drie gastanks hebben een gecombineerde capaciteit van 17,3 kilogram, wat goed is voor een WLTP-bereik van 440* kilometer. Door de 9 liter grote benzinetank komt daar een extra 140 kilometer bij, waarmee de Leon 1.5 TGI uitkomt op een totaal van 580* kilometer. Als vijfdeurs is het model er vanaf € 27.050. De ST heeft een meerprijs van € 1.000.

Een zonnige toekomst

CNG – dat goedkoper is dan diesel en benzine – is ontzettend efficiënt. De energie afkomstig uit 1 kilogram gas is gelijk aan de energie uit 2 liter LPG, 1,3 liter diesel en 1,5 liter benzine. Daarbij is het tanken van CNG even snel en gemakkelijk. Het Europese CNG-netwerk groeit ondertussen hard, waardoor steeds meer mensen van de brandstof gebruik kunnen maken, wat voor een reductie in CO2-emissie zorgt.

*Waarden gebaseerd op gebruik van hoogcalorisch (H)-Gas. In Nederland levert het aardgasnetwerk laagcalorisch (L)-Gas. L-Gas levert minder energie op doordat in L-Gas minder brandbaar methaan zit. Dit resulteert in een kleinere actieradius bij een vergelijkbare inhoud.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.