Rijden is besparen

Wat kost elektrisch rijden?

Man loopt naast zijn SEAT Leon FR

Zuinig én betaalbaar

Denk jij dat elektrisch rijden duurder is dan rijden in een benzineauto? Dan hebben we goed nieuws voor je: dat is meestal niet het geval. De vraagprijs van een elektrische auto is vaak wel hoger dan de benzinevariant, maar maandelijkse kosten zijn een stuk lager. Hoe dat komt? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje. 

SEAT Tarraco FR PHEV

Hoeveel kost een elektrische auto opladen?

Hoeveel je elektrische auto opladen jou precies gaat kosten, hangt natuurlijk af van hoeveel stroom je auto nodig heeft. Maar ook wáár je laadt, heeft invloed op de rekening. De Mii electric bijvoorbeeld laad je thuis volledig op voor ongeveer € 8,46, bij een publieke laadpaal voor € 12,51 en bij een snellader voor € 25,40*. Meer weten over de kosten van opladen?

Lees meer over het opladen van een elektrische auto

Van welke belastingvoordelen en subsidies profiteer je?

Als eigenaar of leaser van een elektrische auto kom je in aanmerking voor verschillende kortingsregelingen vanuit de overheid. Zo betaal je tot en met 2024 geen wegenbelasting en BPM (aanschafbelasting), wat je al gauw honderden euro's per jaar scheelt. Als zakelijk rijder profiteer je daarbovenop nog van een laag bijtellingspercentage (8% in 2020, oplopend naar 22% in 2026) en kun je dankzij de MIA tot wel 36% van de aanschafprijs aftrekken van de belasting. Meer weten over belastingvoordelen voor zakelijk rijders?

Ga naar RVO.nl
opladen mii electric
Een elektrische SEAT aan de lader

Subsidie voor particuliere elektrische auto's

De Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) is in het leven geroepen om elektrisch rijden te steunen. Helaas is de subsidie pot voor 2021 alweer leeg. Dat betekent dat je helaas geen beroep meer kan doen op de SEPP na de aanschaf van een elektrische auto.

Meer informatie over subsidie

Hoeveel kost het onderhoud van een elektrische auto?

Het onderhoud van een elektrische auto kost een stuk minder dan een benzineauto. Omdat een elektrische auto geen verbrandingsmotor heeft, zijn er minder slijtagedelen en hoeft er geen olie ververst te worden. Ook heeft de auto geen koppeling en uitlaat en slijten de remmen minder snel. Dit bij elkaar opgeteld scheelt een hoop in kosten.

opladen mii electric

Meer weten over elektrisch rijden?

Ontdek nu

Ontdek nu alles over de Leon PHEV.

Dealer zoeken

Jouw dealer kan je als geen ander vertellen welk onderhoud je auto nodig heeft, en wanneer.

* Het subsidiebudget van de overheid is beperkt. Zolang er nog budget is, kan je in aanmerking komen voor de subsidie. SEAT kan geen garantie geven op de uitkering van de subsidie door de overheid.